مایکروسافت آفیس
مایکروسافت آفیس
مایکروسافت آفیس یک مجموعه اداری در بر گیرندهی نرمافزارهای یکپارچه با هم، سرورها و سرویسها است که برای سیستمعاملهای مایکروسافت ویندوز و مک اواس ده ساخته شده است. مایکروسافت آفیس در سال ۱۹۸۹ برای سیستمعامل مک اواس اکس معرفی شد و در سال بعد یعنی ۱۹۹۰ نسخه تحت ویندوز آن نیز به بازار آمد. اولین نسخه از مجموعه مایکروسافت آفیس شامل برنامههای مایکروسافت ورد، مایکروسافت اکسل و مایکروسافت پاورپوینت بود. همچنین برنامههای مایکروسافت اکسس و اسکجول پلاس در نگارش حرفهای این نسخه وجود داشت.

واپسین نگارش مایکروسافت آفیس، آفیس 2013 نام دارد که در تاریخ 25 اکتبر 2013 برای مایکروسافت ویندوز منتشر شد و آخرین نسخه تحت سیستمعامل مک اواس اکس نیز آفیس ۲۰۰۸ نام گرفته است که در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۸ منتشر شده است. آفیس ۲۰۰۷/آفیس ۲۰۰۸ در بردارندهٔ رابط کاربری جدیدی است و از فرمتهای جدید موسوم به Office Open XML با فرمتهای docx، xlsx، pptx سود میبرد. ضمن اینکه مایکروسافت قابلیت جدید، رایگان و افزودنی با نام بستهٔ هماهنگ سازی مایکروسافت آفیس (به انگلیسی: Microsoft Office Compatibility Pack) ایجاد کرده است تا کاربران بتوانند با برنامههای پیشین آفیس همچون برنامههای آفیس ۲۰۰۳ و آفیس ۲۰۰۰٬ پروندهها با ریخت و فورمت Office Open XML file format را باز کنند. برای نمونه با مایکروسافت آفیس ورد ۲۰۰۳ که به گونهی کارخانهای ناتوان از گشودن و سپاردن در پسوند docx است٬ بتواند پسوند docx را گشوده و آن را ویرایش کرده و آن را ذخیره و سپارش کند.
طبق تحقیقات کمپانی Forrester Research تا تاریخ ژوئن ۲۰۰۹ بعضی از نسخههای مایکروسافت آفیس در ۸۰ درصد موارد تجاری و اداری استفاده شدهاست و ۶۴ درصد این موارد از آفیس ۲۰۰۷ استفاده کردهاند.
تاریخچهٔ نگارشها
نگارشهای تحت ویندوز
مایکروسافت آفیس ۳٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۳
مایکروسافت آفیس ۹۵
مایکروسافت آفیس ۹۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۰
مایکروسافت آفیس اکسپی
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۰
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۳
نگارشهای تحت مک اواس اکس
مایکروسافت آفیس برای مک
مایکروسافت آفیس ۱٫۵ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲٫۹ برای مک
مایکروسافت آفیس ۴٫۰ برای مک
مایکروسافت آفیس ۹۸ نسخهٔ مکینتاش
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۱
مایکروسافت آفیس v.X
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۴ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۸ برای مک
مایکروسافت آوت لوک
مایکروسافت اوت لوک (به انگلیسی: Microsoft Outlook) نرمافزار مدیریت ایمیل است که برای اولین بار در سال نود به همراه بستهٔ آفیس رونمایی شد.
این برنامه جزو مجموعه نرمافزارهای آفیس میباشد. این برنامه برای مدیریت ایمیلها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین یک سرویس ایمیل دهی نیز هست.
مایکروسافت اسکیوال سرور
مایکروسافت اس.کیو.ال سرور یا مایکروسافت سیکول سرور (به انگلیسی: Microsoft SQL Server) یک نرمافزار سیستم مدیریت بانکهای اطلاعاتی است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه داده میشود. برخی از ویژگیهای این سیستم مدیریت پایگاه دادهها به این شرح است:
بانک اطلاعاتی رابطهای
امکان استفاده از: trigger, View, Stored procedure
پشتیبانی از XML
OLAP
بسیار قدرتمند و بدون محدودیت حجم و تعداد رکورد
پشتیبانی از FullText Search برای سرعت در بازیابی اطلاعات و استفاده از زبان طبیعی در جستجوها
SQL Server 2008
نسخهٔ بعدی سرور SQL سرور SQL2008 میباشد با کد نامگذاری «کاتمایی» که برای ارائه به بازار 27فوریه سال 2008 پیشنهاد گردیده و سپس (RTM) در Q32008 عرضه گردید.
آخرین CTP در 19فوریه سال 2008 عرضه گردید. اهداف SQL Server 2008 ایجاد و مدیریت دادهها به شکل هماهنگی، سازماندهی و محافظت به شکل اتوماتیک میباشد. با توسعه دائمی SQL Server در عرضه تکنولوژی اتلاف وقت به نزدیک صفر رسید.
SQL Server 2008 همیشه در برگیرنده حمایت از دادههای ساختاری یا نیمهساختاری میباشد که این امر شامل قالبهای رسانهای دیجیتال برای عکسها، صوتی، تصویری و دیگر دادههای چند رسانهای میباشد.
در نسخهٔ جدید، اکثر دادههای چندرسانهای را میتوان به عنوان BLOB (بخش بزرگ بانیری) ذخیرهسازی کرد. آگاهی درونی از دادههای چندرسانهای به ما این اجازه را خواهد داد که کارکردهای تخصیص یافته را اجرا نماییم. براساس نظرات پل فلسنر، معاونت ارشد مایکروسافت، کاربران سرور SQL Server 2008 شرکت مایکروسافت میتوانند به ذخیرهسازِی دادههای پشتیبانی شده برای دادههایی با تنوع متفاوت بپردازد: XML، پست الکترونیکی (email)، زمان/تقویم، فایل، پرونده .... از جمله این دادهها میباشند. همین طور با SQL Server 2008 به خوبی میتوان به اجرای عملیاتی چون جستجو، پرسوجو، تجزیهوتحلیل، تقسیمبندی و انطباق همه نوع از دادهها پرداخت. از انواع دیگری از دادههایی جدید میتوان از اختصاص دادهها و نوعهای زمانی و انواعی از دادههای فضایی نام برد که دادههای وابسته به مکان میباشند.
پشتیبانی بهتر برای دادههای غیرساختاری یا نیمهساختاری با استفاده از بخش * FILESTREAMانجام شده. این نوع از دادهها میتوانند اضافه شده یا اینکه برای بازگرفت به هر فایل ذخیره شده، شد سیستم فایلها بکار رونده دادههای منسجم یا فرادادهها در هر فایل باید در پایگاه دادههای SQL Server ذخیره شوند. و در آنجا اجزا غیرساختاری در سیستم فایل ذخیره میشوند. اکثر فایلها میتوانند هم از طریق کنترلکننده فایل Win32 و هم از طریق SQL Server با استفاده از T-SQL در پایگاه دادهها قرار گیرند.
انجام و دستیابی به دادههای فایل به عنوان یک BLOB باینری محسوب میشود. پشتیبانی و ذخیرهسازی در پایگاه دادهها پشتیبانی و ذخیرهسازی فایلهای مرجع میباشد.
SQL Server 2008 همین طور از سلسله مراتب دادههای اصلی پشتیبانی میکند و در برگیرندهٔ مفهوم T-SQL میباشد که مستقیماً با آنها سروکار دارد بدون اینکه به تحقیق بازگشتی بپردازد.
دادههای فضایی میتوانند به دو صورت ذخیرهسازی شوند. یک «زمین صاف» (هندسه یا هندسه مسطح) که نوعی از دادهها میباشند که ارائهدهندهٔ دادههای هندسی فضایی میباشند و به شکلهایی که رد اصل به صورت سیستمهای طراحی کروی و همپایه و... هستند پیشبینی شدهاند. صورت دیگر نوع دادههای «زمین کروی» (هندسی) هستند که به استفاده از مدلهای بیضی شکل آنچه که در زمین به صورت منفرد و پیوسته تعریف میشوند، میپردازند.
SQL Server در برگیرنده ویژگیهای بهتری در زمینه فشردگی و متراکم داده میباشد و بنابراین در بهبود یافتن توانایی اسکالر به ما کمک میکند. این بخش همین طور دارای اقتدار منابع بوده و به ما این اجازه را میدهد که به ذخیرهسازی منابع برای کاربران بپردازیم.
SQL Server در بردارندهٔ قابلیتهایی برای شفافسازی دادهها برای فشردهسازی و ذخیره آنها میباشد SQL Server کتمایی از موجودیت ساختار *ADO.NET پشتیبانی کرده و به ثبت ابزارها، همانندسازی و تعریف دادهها میپردازد. تعریف دادهها به ساختن مدل دادههای موجود خواهد پرداخت.
سرویسهای ثبتکنندهٔ SQL Server به ثبت جداول با قابلیتهایی از تطبیق دادهها و تجسم محصولات خواهند پرداخت.
آنچه که به وسیلهٔ مایکروسافت از مدیریت جانبی حاصل میشود اجازه میدهد که سیاست پیکربندی و محدودیتها در پایگاه کامل دادهها و جداول مورد اطمینان بطور دستوری ایجاد گردد.
نسخهٔ مدیریت استادیو {{|5}} SQL Server شامل SQL Server 2008 میباشد که به پشتیبانی از جستجوگر SQL میپردازد. علاوه بر این به وسیلهٔ CTP رایج انتخاب لازم برای تحقیق و بررسی محدود میشود. این امر باعث ساختارهای دیگری از T-SQL در انتشارات بعدی میگردد. * SQL Server 2008 به ایجاد پایگاه دادههای موجود از طریق بدنه قدرت ویندوز و کاربرد مدیریت در دسترسی میپردازد. بنابراین سرور و همهٔ نمونههای پیوسته میتوانند به وسیله بدنهٔ قدرت ویندوز اداره شوند. * Editions شرکت مایکروسافت به ایجاد سرور SQL موجود در نسخههای چندگانه کرد که دارای دستگاههایی با ویژگی متفاوت و کاربرانی با اهداف متمایز بود.
آخرین ویرایش :
SqlServer 2014
ویرایشهای مختلف
سرور SQL ویرایش متراکم (SQL CE)
این ویراستار فشرده یک موتور با پایگاه دادههای مستحکم میباشد. به جهت اندازه کوچک آن دارای دستگاهی با ویژگیهای کاهشدهنده در مقایسه با ویراستارهای دیگر میباشد. این وسیله به وسیلهٔ پایگاه دادهها با سایز حداکثر 4GB محدود شده و نمیتواند براساس سرویس ویندوز عمل نماید ویراستار متراکم باید تابع تقاضای کاربرد میباشد.
سرور SQL ویرایش محدود (SQL Server Express)
سرور SQL با ویراژ پرسرعت یک میزان پایین، ویراژ آزاد از سرور SQL میباشد که در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادههاست. در حالیکه هیچ گونه محدودیتی در شماره پایگاه دادهها یا کاربران پشتیبانی شده وجود ندارد پایگاه دادههای کلی به ذخیرهسازی در بخشهای مجزا میپردازد. هدف از این کار جایگزینی *MSDE میباشد. سرویس جستجوگر متن کامل به عنوان یک بخش ضمیمه در سرور SQL با ویراژ پرسرعت قرار میگیرد. بطور کلی نسخهٔ سرور SQL مدیریت استودیو برای عمل ویراستاری در دسترس میباشد.
سرور SQL ویرایش گروه کاری
سرور SQL با ویراژ کار گروه در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادهها میباشد این بخش از دیسک ویراژ در شمار نمونههایی با فعالیت کمتر قرار میگیرد و در برگیرنده عملکردهایی با دسترسی بالا و شاخصهای برابر نمیباشد.
سرور SQL ویرایش سازمانی
سرور * SQL ویرایش سازمانی، نسخهای از سرور SQL با ویژگیهای کامل میباشد که در برگیرندهٔ هر دو موتور مرکزی پایگاه دادهها و سرویسهای اضافی میباشد و این در حالی است که وجود دامنهٔ ابزارها برای ایجاد و اداره سرور SQL به صورت خوشهای است.
سرور SQL ویرایش برنامه نویسان
نگارش قابل کدنویسی سرور SQL دارای همان ویژگیهای نگارش enterprise این سرور میباشد که با وسیله لایسنس، کاربرد آن تنها به عنوان یک سیستم آزمایش و توسعه محدود گردیده و به عنوان یک سرور تولیدی محسوب نمیشود. این نسخه به عنوان بخشی از برنامه Dream Spark مایکروسافت برای بارگذاری توسط دانشجویان به طور رایگان موجود میباشد.
مایکروسافت اکسپرشن وب
مایکروسافت اکسپرشن وب (Microsoft Expression Web) یک نرمافزار ویراستار وب و طراحی وبسایت ساخته شده توسط شرکت مایکروسافت است.
مایکروسافت بیزتاک سرور
مایکروسافت بیزتاک سرور یا به اختصار "بیزتاک" مجموعهای از خدمات نرمافزاری است که ساختن راه حل های یکپارچه سازی را آسان میگرداند.
شما برای راه اندازی این سولوشن یا راه حل نرمافزاری نیاز به یک سرور سخت افزاری مجزا دارید. یکی از پیش نیاز های نرمافزاری آن، شرپوینت است.
میتوان گفت برای یکپارچه سازی یک سازمان شما در ابتدا نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق و نیاز سنجی هستید. در گام بعدی شما به کمک برنامه نویسی و تعریف شکل و قالب پیغام ها و تعاریف دیگر یکپارچه سازی را انجام میدهید.
این برنامه یک داشبورد و کنترل پنل مرکزی در اختیار شما قرار میدهد که وضعیت جریان های کاری و پروسه های کسب و کار خود را میتوانید در آن مشاهده کنید.
این سرور مبتنی بر پیغام طراحی شده است که کاملاً با طراحی های پیشرفته ی کنونی مثل SOA منطبق است. پس شما هم برای یکپارچه سازی کلیه نرمافزار های موجود، باید نگاه سرویس گرا داشته باشید.
همه برنامه های سازمانی شما برای یکپارچه سازی میتوانند پیغامی را به سرور ارسال کنند که سرور بیزتاک با مدیریت کلیه پیغام ها و ایجاد پیغام های جدید و ارسال آن برای برنامه های دیگر سازمان شما یا سازمان همکار شما، یکپارچه سازی را فراهم می کند.
برنامه هایی که میخواهند به بیزتاک وصل شوند را شما باید تحلیل کنید تا بتوانید برای آنها وب سرویسی بنویسید که کار فرستادن پیغام را منظم و مدیریت شده و هماهنگ و استاندارد انجام دهد.
این سرور بر اساس دو لایه طراحی شده است که لایه ی اول مبتنی بر پیغام همه ی کار ها را مدیریت می کند و لایه ی دوم مبتنی برای Orachestration است که هماهنگ کننده و نظم دهنده به کلیه ی دریافت ها و ارسال های پیغام ها با برنامه های جزیره ای در سازمان شماست.
مراحل نصب بیزتاک را با جستجوی ساده در گوگل میتوانید به صورت
های فارسی وا نگلیسی به صورت گام به گام بیابید.
کاربرد های بیزتاک بدلیل تنوع بسیار زیاد آن بستگی به نیاز خاص سازمان شما دارد.
مایکروسافت واننوت
مایکروسافت وان نت (به انگلیسی: Microsoft OneNote) نرمافزار برداری مجموعهٔ مایکروسافت آفیس است که اولین بار به همراه مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳ ارائه شد.
آشنایی با واننوت
تعریف واننوت
برنامه OneNote مکانی است برای جمعآوری، تنظیم، جستجو و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مورد نیاز فرد. انواع مختلف یادداشتها در دفترچهها، فصلها و صفحات واننوت قابل ذخیره است. این نرمافزار میتواند به عنوان دفترچه شخصی فرد برای جلوگیری از فراموشی عمل کند.
برنامه واننوت را میتوان یک نسخه الکترونیکی از دفترچههای کاغذی معمول دانست.
تاریخچه برنامه واننوت
برنامه واننوت در سال ۲۰۰۳ میلادی بصورت یک برنامه جدای از آفیس ۲۰۰۳ نصب میشد و البته کارآیی آن کمتر از وان نوت فعلی بود. به مرور که کاربران واننوت پیشنهادهای خود را جهت رفع کاستیهای آن به مایکروسافت دادند و افزونههای مختلفی برای آن نوشته شد، مایکروسافت نسخه جدید آن را در نسخه ۲۰۰۷ آفیس قرار داد. فعلاً نسخه ۲۰۱۳ واننوت به عنوان نسخه آخر این نرمافزار با تغییر شکل ظاهری واننوت و تبدیل منوهای ثابت آن به منوهای سیار و روبانی و اضافه نمودن چند قابلیت دیگر در بازار موجود است.
مایکروسافت ویزیو
مایکروسافت ویزیو (به انگلیسی: Microsoft Visio) نرمافزاری برای طراحی نمودارها است که تحت سیستمعامل ویندوز کار میکند.
معماری نرمافزار
معماری نرمافزار یعنی ساختار و سازمان یک سیستم نرمافزاری که به منظور پشتیبانی از عملیات مشخص، بر روی سازماندهی اجزاء متمرکز میباشد. در واقع اجزاء را در حوزههای مرتبط به هم گروه بندی میکند. دیگر حوزههای مرتبط به هم، بر روی تبادل و تعامل با این حوزه متمرکز میشوند.
معماری نرمافزار از کلیدیترین بخشهای تولید نرمافزار مخصوصا نوع تجاری آن است که البته در سالهای اخیر با ایجاد مدلهای کلاسیک تولید نرمافزار به نرمافزارهای عظیم تر محدود شده است.
معماری نرمافزار در واقع انتخاب یک ساختار کلی برای پیاده سازی یک پروژه نرمافزاری بر مبنای مجموعه ای از نیازهای کاربری و تجاری یک سیستم نرمافزاری است تا هم بتوان کاربردهای مورد نظر را پیاده سازی کرد و هم بتوان کیفیت نرمافزار، تولید آن و نگهداری آن را نیز بهینه کرد و سرعت بخشید. به عبارتی دیگر: معماری نرم افزار یک برنامه یا سیستم محاسباتی، ساختار یا ساختارهای آن سیستم محاسباتی است که خصوصیات قابل رویت از بیرون، عناصر و ارتباطات بین آنها را نشان می دهد.
معماری سرویسگرا
معماری سرویسگرا (به انگلیسی: Service-oriented Architecture (به اختصار SOA))، رهیافتیست برای ساخت سامانههای توزیعشده که کارکردهای نرمافزاری را در قالب سرویس ارائه میکند.
از این سرویسها هم میتوان برای فراخوانی در نرمافزارهای دیگر و هم برای ساخت سرویسهای جدید استفاده کرد. معماری سرویسگرا مجموعهای انعطافپذیر از اصول طراحی است که در مراحل توسعهٔ سامانهها و یکپارچگی در رایانش استفاده میشود. سامانهای که بر معماری سرویسگرا استوار است، کارکرد را به عنوان مجموعهای از سرویسهای سازگار بستهبندی میکند که میتوانند در چندین سامانهٔ مجزا از دامنههای تجاری گوناگون استفاده شوند.
کیت توسعه نرمافزار
کیت توسعهٔ نرمافزار یا SDK مجموعه توابع و کتابخانههای کامپایل شدهای که تولیدکنندگان نرمافزار برای آسان کردن برنامهنویسی برای محیط یا سکوی خاصی فراهم میکنند و در اختیار برنامهنویسان کاربردی قرار میدهند.
نمونهها
Microsoft Windows SDK
Xcode
Android SDK
واین
واین (به انگلیسی: Wine) یک نرمافزار کاربردی آزاد است که به نرمافزارهای نوشتهشده سیستمعامل مایکروسافت ویندوز اجازهٔ اجرا شدن بر روی سیستمعاملهای شبه-یونیکس را میدهد. همچنین واین دارای کتابخانهای به نام Winelib است که توسعهدهندگان میتوانند نرمافزارهای ویندوز خود را با آن کامپایل کنند تا سازگار کردن آن برای سیستمعاملهای شبه-یونیکس راحتتر شود.
واین یک شبیهساز کامل نیست اما میتوان آنرا لایه سازگاری نامید به این خاطر که آن پیادهسازی دوبارهٔ دیالالهای ویندوز است. نام واین از مخفف جملهٔ Wine Is Not an Emulator آمدهاست که «واین یک شبیهساز نیست» معنی آن است.
واین در حالت پیشفرض بر روی اکثر توزیعهای گنو/لینوکس نصب نیست و باید آن را جداگانه نصب کنید.
مایکروسافت و واین
مایکروسافت تا به حال به صورت عمومی چیزی درباره واین نگفتهاست. اگرچه نرمافزار ویندوز آپدیت به روزرسانیهای نرمافزارهای ویندوز که از طریق واین اجرا میشوند را مسدود میکند. در ۱۶ فوریه ۲۰۰۵ Ivan Leo Puoti متوجه شد که مایکروسافت شروع به بررسی در ویندوز رجیستری برای پیدا کردن کلیدهای تنظیمات واین میکند تا نرمافزار ویندوز آپدیت آن نرمافزارها را مسدود کند تا به روز نشوند.
نرمافزار WGA نیز کلیدهای تنظیمات واین را جستجو میکند. در سوالات متدوال نرمافزار WGA آمدهاست که WGA برای واین طراحی نشدهاست، از آنجایی که واین «ویندوز اصل» را تشکیل نمیدهد. وقتی WGA واین را بر روی سیستم تشخیص دهد، پیغامی به کاربران میدهد که ویندوز شما اصل نیست دانلود برای شما غیرفعال خواهد شد. با وجود این موضوع برخی گزارش دادهاند که WGA بر روی واین به خوبی کار میکند.
پیجین
پیجین (به انگلیسی: Pidgin) یک کلاینت پیامرسان فوری (به انگلیسی: Instant Messaging) است که قابلیت اجرا بر روی چند سکو (به انگلیسی: Cross-platform) را دارد. تعداد کاربران پیجین در سال ۲۰۰۷ بیش از ۳ میلیون نفر تخمین زده شدهاست. پیجین یک نرمافزار آزاد است و تحت مجوز جیپیال انتشار مییابد.
اسکوئید
اسکوئید (به انگلیسی: squid) یک کارساز پراکسی (پراکسی سرور) است که روی http و https و ftp عمل میکند و میتواند به عنوان کارساز کش (کشسرور) نیز به کار رود. اسکوئید یک برنامه چندسکویی است و قابل نصب بر روی طیف وسیعی از سیستمعاملهای شبه یونیکس و همینطور ویندوز است. تا نسخه ۲٫۷، نسخههایی برای سیستمعامل ویندوز منتشر میشد، اما پشتیبانی از ویندوز در نسخههای بعدی متوقف شد. این برنامه که تحت پروانه جیپیال منتشر میشود، یک نرمافزار آزاد است.
تاریخچه
اسکوئید در ابتدا تحت عنوان Harvest object cache توسط پروژه هاروست در دانشگاه دانشگاه کولورادو بولدر توسعه داده شد. در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیاگو کارهای بیشتری بر روی برنامه انجام گرفت و بودجه پروژه از طریق دو کمکهزینه توسط بنیاد ملی علوم تامین شد. Duane Wessels «آخرین نسخه غیر تجاری» از این برنامه را منشعب کرد و نام آن را به اسکوئید تغییر داد تا مانع اختلاف با انشعاب تجاری که Cached 2.0 نامیده میشد، شود که در نهایت نسخه تجاری به نتکش تغییر نام یافت. نسخه ۱٫۰٫۰ برنامه اسکوئید در سال ۱۹۹۶ منتشر شد. در حال حاضر این برنامه تقریبا به طور کامل توسط داوطلبان توسعه داده میشود.
اشکال نرمافزاری
اشکال(به انگلیسی: Bug)، گیر یا باگ نوعی خطا یا اشتباه در اجرای نرمافزار است که موجب نتایج اشتباه یا اجرا نشدن نرمافزار میشود. علت این اشکالات میتواند اشتباه در هنگام برنامهنویسی باشد. شرکتهای سازنده نرمافزارها برای حل این مشکل قبل از ارائه نسخه نهایی نسخههایی تحت نام بتا یا آلفا انتشار میدهند تا افرادی آنها را بررسی کنند و این باگها را گزارش کنند. به این افراد بتا تستر (Beta Tester) میگویند.
بعضی اوقات شرکتهای سازنده نرمافزار به عمد یک یا چند اشکال در نسخههای قابل بازی قبل از انتشار، که رایگان پخش میکنند، میگذارند تا از کپی غیرمجاز آنها جلوگیری کنند مانند بازی کیش یک آدمکش.
انواع اشکال
این خطاها انواع مختلفی دارند و هر کدام از این نوعها در زمان خاصی تشخیص داده میشوند، انواع خطاهای برنامهنوسی به شرح زیر میباشد:
خطاهای زمان اجرا
خطاهای زمان کامپایل
خطاهای لغوی
خطاهای نحوی
خطاهای معنایی
خطاهای منطقی
که از بین همهٔ این خطاها، خطاهای نحوی رایجترین میباشد.
خطاهای دیرهنگام
بعضی اوقات خطا لغوی است ولی به جای اینکه تحلیلگر لغوی آن را تشخیص دهد، در یک مرحله بعد تشخیص داده میشود که به این نوع خطاها، خطاهای دیرهنگام گویند.
اشکالزدایی
در علم رایانه، اشکال نرمافزاری یا باگ، به خطاهای برنامهنویسی گفته میشود. به حل این مشکلات اشکالزدایی یا دیباگ میگویند. حل مشکلات نرمافزاری به دو صورت انجام میپذیرد: اول با داشتن کد اصلی برنامه. دوم با داشتن خود فایل اصلی برنامه.
با داشتن کد اصلی برنامه میتوان از امکانات مفسر برای اشکالزدایی استفاده نمود ولی در صورتی که فایل اصلی در اختیار باشد، میتواند به کمک علم مهندسی معکوس این کار را انجام داد.
دلیل نام گذاری
در دنیای رایانه، باگ (به انگلیسی: Bug) یا اشکال به معنی اشتباه یا اشکال در برنامه است. اما معنای اصلی آن در انگلیسی حشره میباشد. روزی که رایانهٔ Mark I در هاروارد خراب شد پس از یک جستجوی طولانی متخصصین علت مشکل را پیدا کردند. یک حشره کوچک بین نقاط تماس یک رله قرار داشت. به همین دلیل وجود اشکالات رایانهای باگ (حشره) نام گرفت و برطرف کردن این اشکالات کامپیوتری را دیباگ نامیدند.
اصل سادگی
ساده نگاهش دار، احمقانه، یا اصل کیس (به انگلیسی: KISS principle) عنوان اصلی است که توسط کلی جانسون (به انگلیسی: Kelly Johnson) معرفی شد. صورتهای مختلفی که برای این سرنام ذکر شده است شامل عبارات زیر میباشد:
«keep it short and simple»
«keep it simple and stupid»
«keep it simple and straitforward»
«keep it simple sir»
«keep it simple or be stupid»
«keep it simple and sincere»
تلگرام
پیامرسان تلگرام یک پیامرسان چندسکویی است که برای نسخههای کلاینت متنباز است. کاربران تلگرام میتوانند پیامها، تصاویر، ویدئوها و اسناد (همه انواع پروندهها پشتیبانی میشود) خودویرانگر و رمزنگاریشده تبادل کنند. تلگرام رسماً برای اندروید و آیاواس (از جمله تبلتها و دستگاههای بدون وای-فای) در دسترس است. نرمافزارهای کلاینت غیررسمی برای ویندوز فون، همینطور نسخه وب، نسخه اواس ده، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ ویندوز از توسعهدهندههای مستقل که از رابط برنامهنویسی نرمافزار تلگرام استفاده میکنند در دسترس هستند.
سیری
سیری (به انگلیسی: Siri) یک دستیار شخصی هوشمند و راهنمای دانا است که به عنوان یک اپلیکیشن برای آیاواس اپل کار میکند. این اپلیکیشن از رابط کاربری به زبان طبیعی برای پاسخ دادن به سوالات و ایجاد توصیههای کاربر استفاده میکند. انجام این کارها به وسیله ارسال درخواستها به یک مجموعه از خدمات وب صورت میگیرد.
پاسخهای طنزگونهٔ سیری
گوگل گلس: شرکت اپل به صورت رسمی مطلبی را در نفی یا قبول گوگل گلس منتشر نکردهاست اما در سیستم سخنگوی موبایلهای آیفون سیری به صورت طنزگونهای پاسخهایی را قرار دادهاست که در صورتی که کاربر به سیستم سیری بگوید اوکی گلس (عبارتی که به گوگل گلس گفته میشود تا دستورها را انجام دهد) سیری پاسخهای متفاوتی را به کاربر ارائه میدهد که گویای این نکته است که گوگل گلس گجت جالب نیست.
سف
سف یک سکوی ذخیرهسازی آزاد، به منظور ایجاد آبجکت، بلاک و فایل سیستم بر روی مجموعهای از رایانههای متصل به هم (کلاستر) ایجاد شده است. هدف اصلی سف ایجاد یک فایل سیستم توزیع شده بر روی مجموعهی زیادی از کامپیوترها در مقیاس بالا است. دادهها در سف به صورت خودکار کپی میشوند و در صورت خطا در یک بخش، از کپی آن اطلاعات جایگزین میشود. سف به صورتی طراحی شده است که خود به صورت خودکار ترمیم و مدیریت کند و بر روی سختافزارهای عادی نصب و راهاندازی میشود.
مایکروسافت آفیس یک مجموعه اداری در بر گیرندهی نرمافزارهای یکپارچه با هم، سرورها و سرویسها است که برای سیستمعاملهای مایکروسافت ویندوز و مک اواس ده ساخته شده است. مایکروسافت آفیس در سال ۱۹۸۹ برای سیستمعامل مک اواس اکس معرفی شد و در سال بعد یعنی ۱۹۹۰ نسخه تحت ویندوز آن نیز به بازار آمد. اولین نسخه از مجموعه مایکروسافت آفیس شامل برنامههای مایکروسافت ورد، مایکروسافت اکسل و مایکروسافت پاورپوینت بود. همچنین برنامههای مایکروسافت اکسس و اسکجول پلاس در نگارش حرفهای این نسخه وجود داشت.

واپسین نگارش مایکروسافت آفیس، آفیس 2013 نام دارد که در تاریخ 25 اکتبر 2013 برای مایکروسافت ویندوز منتشر شد و آخرین نسخه تحت سیستمعامل مک اواس اکس نیز آفیس ۲۰۰۸ نام گرفته است که در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۸ منتشر شده است. آفیس ۲۰۰۷/آفیس ۲۰۰۸ در بردارندهٔ رابط کاربری جدیدی است و از فرمتهای جدید موسوم به Office Open XML با فرمتهای docx، xlsx، pptx سود میبرد. ضمن اینکه مایکروسافت قابلیت جدید، رایگان و افزودنی با نام بستهٔ هماهنگ سازی مایکروسافت آفیس (به انگلیسی: Microsoft Office Compatibility Pack) ایجاد کرده است تا کاربران بتوانند با برنامههای پیشین آفیس همچون برنامههای آفیس ۲۰۰۳ و آفیس ۲۰۰۰٬ پروندهها با ریخت و فورمت Office Open XML file format را باز کنند. برای نمونه با مایکروسافت آفیس ورد ۲۰۰۳ که به گونهی کارخانهای ناتوان از گشودن و سپاردن در پسوند docx است٬ بتواند پسوند docx را گشوده و آن را ویرایش کرده و آن را ذخیره و سپارش کند.
طبق تحقیقات کمپانی Forrester Research تا تاریخ ژوئن ۲۰۰۹ بعضی از نسخههای مایکروسافت آفیس در ۸۰ درصد موارد تجاری و اداری استفاده شدهاست و ۶۴ درصد این موارد از آفیس ۲۰۰۷ استفاده کردهاند.
تاریخچهٔ نگارشها
نگارشهای تحت ویندوز
مایکروسافت آفیس ۳٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۳
مایکروسافت آفیس ۹۵
مایکروسافت آفیس ۹۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۰
مایکروسافت آفیس اکسپی
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۰
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۳
نگارشهای تحت مک اواس اکس
مایکروسافت آفیس برای مک
مایکروسافت آفیس ۱٫۵ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲٫۹ برای مک
مایکروسافت آفیس ۴٫۰ برای مک
مایکروسافت آفیس ۹۸ نسخهٔ مکینتاش
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۱
مایکروسافت آفیس v.X
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۴ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۸ برای مک
مایکروسافت آوت لوک
مایکروسافت اوت لوک (به انگلیسی: Microsoft Outlook) نرمافزار مدیریت ایمیل است که برای اولین بار در سال نود به همراه بستهٔ آفیس رونمایی شد.
این برنامه جزو مجموعه نرمافزارهای آفیس میباشد. این برنامه برای مدیریت ایمیلها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین یک سرویس ایمیل دهی نیز هست.
مایکروسافت اسکیوال سرور
مایکروسافت اس.کیو.ال سرور یا مایکروسافت سیکول سرور (به انگلیسی: Microsoft SQL Server) یک نرمافزار سیستم مدیریت بانکهای اطلاعاتی است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه داده میشود. برخی از ویژگیهای این سیستم مدیریت پایگاه دادهها به این شرح است:
بانک اطلاعاتی رابطهای
امکان استفاده از: trigger, View, Stored procedure
پشتیبانی از XML
OLAP
بسیار قدرتمند و بدون محدودیت حجم و تعداد رکورد
پشتیبانی از FullText Search برای سرعت در بازیابی اطلاعات و استفاده از زبان طبیعی در جستجوها
SQL Server 2008
نسخهٔ بعدی سرور SQL سرور SQL2008 میباشد با کد نامگذاری «کاتمایی» که برای ارائه به بازار 27فوریه سال 2008 پیشنهاد گردیده و سپس (RTM) در Q32008 عرضه گردید.
آخرین CTP در 19فوریه سال 2008 عرضه گردید. اهداف SQL Server 2008 ایجاد و مدیریت دادهها به شکل هماهنگی، سازماندهی و محافظت به شکل اتوماتیک میباشد. با توسعه دائمی SQL Server در عرضه تکنولوژی اتلاف وقت به نزدیک صفر رسید.
SQL Server 2008 همیشه در برگیرنده حمایت از دادههای ساختاری یا نیمهساختاری میباشد که این امر شامل قالبهای رسانهای دیجیتال برای عکسها، صوتی، تصویری و دیگر دادههای چند رسانهای میباشد.
در نسخهٔ جدید، اکثر دادههای چندرسانهای را میتوان به عنوان BLOB (بخش بزرگ بانیری) ذخیرهسازی کرد. آگاهی درونی از دادههای چندرسانهای به ما این اجازه را خواهد داد که کارکردهای تخصیص یافته را اجرا نماییم. براساس نظرات پل فلسنر، معاونت ارشد مایکروسافت، کاربران سرور SQL Server 2008 شرکت مایکروسافت میتوانند به ذخیرهسازِی دادههای پشتیبانی شده برای دادههایی با تنوع متفاوت بپردازد: XML، پست الکترونیکی (email)، زمان/تقویم، فایل، پرونده .... از جمله این دادهها میباشند. همین طور با SQL Server 2008 به خوبی میتوان به اجرای عملیاتی چون جستجو، پرسوجو، تجزیهوتحلیل، تقسیمبندی و انطباق همه نوع از دادهها پرداخت. از انواع دیگری از دادههایی جدید میتوان از اختصاص دادهها و نوعهای زمانی و انواعی از دادههای فضایی نام برد که دادههای وابسته به مکان میباشند.
پشتیبانی بهتر برای دادههای غیرساختاری یا نیمهساختاری با استفاده از بخش * FILESTREAMانجام شده. این نوع از دادهها میتوانند اضافه شده یا اینکه برای بازگرفت به هر فایل ذخیره شده، شد سیستم فایلها بکار رونده دادههای منسجم یا فرادادهها در هر فایل باید در پایگاه دادههای SQL Server ذخیره شوند. و در آنجا اجزا غیرساختاری در سیستم فایل ذخیره میشوند. اکثر فایلها میتوانند هم از طریق کنترلکننده فایل Win32 و هم از طریق SQL Server با استفاده از T-SQL در پایگاه دادهها قرار گیرند.
انجام و دستیابی به دادههای فایل به عنوان یک BLOB باینری محسوب میشود. پشتیبانی و ذخیرهسازی در پایگاه دادهها پشتیبانی و ذخیرهسازی فایلهای مرجع میباشد.
SQL Server 2008 همین طور از سلسله مراتب دادههای اصلی پشتیبانی میکند و در برگیرندهٔ مفهوم T-SQL میباشد که مستقیماً با آنها سروکار دارد بدون اینکه به تحقیق بازگشتی بپردازد.
دادههای فضایی میتوانند به دو صورت ذخیرهسازی شوند. یک «زمین صاف» (هندسه یا هندسه مسطح) که نوعی از دادهها میباشند که ارائهدهندهٔ دادههای هندسی فضایی میباشند و به شکلهایی که رد اصل به صورت سیستمهای طراحی کروی و همپایه و... هستند پیشبینی شدهاند. صورت دیگر نوع دادههای «زمین کروی» (هندسی) هستند که به استفاده از مدلهای بیضی شکل آنچه که در زمین به صورت منفرد و پیوسته تعریف میشوند، میپردازند.
SQL Server در برگیرنده ویژگیهای بهتری در زمینه فشردگی و متراکم داده میباشد و بنابراین در بهبود یافتن توانایی اسکالر به ما کمک میکند. این بخش همین طور دارای اقتدار منابع بوده و به ما این اجازه را میدهد که به ذخیرهسازی منابع برای کاربران بپردازیم.
SQL Server در بردارندهٔ قابلیتهایی برای شفافسازی دادهها برای فشردهسازی و ذخیره آنها میباشد SQL Server کتمایی از موجودیت ساختار *ADO.NET پشتیبانی کرده و به ثبت ابزارها، همانندسازی و تعریف دادهها میپردازد. تعریف دادهها به ساختن مدل دادههای موجود خواهد پرداخت.
سرویسهای ثبتکنندهٔ SQL Server به ثبت جداول با قابلیتهایی از تطبیق دادهها و تجسم محصولات خواهند پرداخت.
آنچه که به وسیلهٔ مایکروسافت از مدیریت جانبی حاصل میشود اجازه میدهد که سیاست پیکربندی و محدودیتها در پایگاه کامل دادهها و جداول مورد اطمینان بطور دستوری ایجاد گردد.
نسخهٔ مدیریت استادیو {{|5}} SQL Server شامل SQL Server 2008 میباشد که به پشتیبانی از جستجوگر SQL میپردازد. علاوه بر این به وسیلهٔ CTP رایج انتخاب لازم برای تحقیق و بررسی محدود میشود. این امر باعث ساختارهای دیگری از T-SQL در انتشارات بعدی میگردد. * SQL Server 2008 به ایجاد پایگاه دادههای موجود از طریق بدنه قدرت ویندوز و کاربرد مدیریت در دسترسی میپردازد. بنابراین سرور و همهٔ نمونههای پیوسته میتوانند به وسیله بدنهٔ قدرت ویندوز اداره شوند. * Editions شرکت مایکروسافت به ایجاد سرور SQL موجود در نسخههای چندگانه کرد که دارای دستگاههایی با ویژگی متفاوت و کاربرانی با اهداف متمایز بود.
آخرین ویرایش :
SqlServer 2014
ویرایشهای مختلف
سرور SQL ویرایش متراکم (SQL CE)
این ویراستار فشرده یک موتور با پایگاه دادههای مستحکم میباشد. به جهت اندازه کوچک آن دارای دستگاهی با ویژگیهای کاهشدهنده در مقایسه با ویراستارهای دیگر میباشد. این وسیله به وسیلهٔ پایگاه دادهها با سایز حداکثر 4GB محدود شده و نمیتواند براساس سرویس ویندوز عمل نماید ویراستار متراکم باید تابع تقاضای کاربرد میباشد.
سرور SQL ویرایش محدود (SQL Server Express)
سرور SQL با ویراژ پرسرعت یک میزان پایین، ویراژ آزاد از سرور SQL میباشد که در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادههاست. در حالیکه هیچ گونه محدودیتی در شماره پایگاه دادهها یا کاربران پشتیبانی شده وجود ندارد پایگاه دادههای کلی به ذخیرهسازی در بخشهای مجزا میپردازد. هدف از این کار جایگزینی *MSDE میباشد. سرویس جستجوگر متن کامل به عنوان یک بخش ضمیمه در سرور SQL با ویراژ پرسرعت قرار میگیرد. بطور کلی نسخهٔ سرور SQL مدیریت استودیو برای عمل ویراستاری در دسترس میباشد.
سرور SQL ویرایش گروه کاری
سرور SQL با ویراژ کار گروه در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادهها میباشد این بخش از دیسک ویراژ در شمار نمونههایی با فعالیت کمتر قرار میگیرد و در برگیرنده عملکردهایی با دسترسی بالا و شاخصهای برابر نمیباشد.
سرور SQL ویرایش سازمانی
سرور * SQL ویرایش سازمانی، نسخهای از سرور SQL با ویژگیهای کامل میباشد که در برگیرندهٔ هر دو موتور مرکزی پایگاه دادهها و سرویسهای اضافی میباشد و این در حالی است که وجود دامنهٔ ابزارها برای ایجاد و اداره سرور SQL به صورت خوشهای است.
سرور SQL ویرایش برنامه نویسان
نگارش قابل کدنویسی سرور SQL دارای همان ویژگیهای نگارش enterprise این سرور میباشد که با وسیله لایسنس، کاربرد آن تنها به عنوان یک سیستم آزمایش و توسعه محدود گردیده و به عنوان یک سرور تولیدی محسوب نمیشود. این نسخه به عنوان بخشی از برنامه Dream Spark مایکروسافت برای بارگذاری توسط دانشجویان به طور رایگان موجود میباشد.
مایکروسافت اکسپرشن وب
مایکروسافت اکسپرشن وب (Microsoft Expression Web) یک نرمافزار ویراستار وب و طراحی وبسایت ساخته شده توسط شرکت مایکروسافت است.
مایکروسافت بیزتاک سرور
مایکروسافت بیزتاک سرور یا به اختصار "بیزتاک" مجموعهای از خدمات نرمافزاری است که ساختن راه حل های یکپارچه سازی را آسان میگرداند.
شما برای راه اندازی این سولوشن یا راه حل نرمافزاری نیاز به یک سرور سخت افزاری مجزا دارید. یکی از پیش نیاز های نرمافزاری آن، شرپوینت است.
میتوان گفت برای یکپارچه سازی یک سازمان شما در ابتدا نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق و نیاز سنجی هستید. در گام بعدی شما به کمک برنامه نویسی و تعریف شکل و قالب پیغام ها و تعاریف دیگر یکپارچه سازی را انجام میدهید.
این برنامه یک داشبورد و کنترل پنل مرکزی در اختیار شما قرار میدهد که وضعیت جریان های کاری و پروسه های کسب و کار خود را میتوانید در آن مشاهده کنید.
این سرور مبتنی بر پیغام طراحی شده است که کاملاً با طراحی های پیشرفته ی کنونی مثل SOA منطبق است. پس شما هم برای یکپارچه سازی کلیه نرمافزار های موجود، باید نگاه سرویس گرا داشته باشید.
همه برنامه های سازمانی شما برای یکپارچه سازی میتوانند پیغامی را به سرور ارسال کنند که سرور بیزتاک با مدیریت کلیه پیغام ها و ایجاد پیغام های جدید و ارسال آن برای برنامه های دیگر سازمان شما یا سازمان همکار شما، یکپارچه سازی را فراهم می کند.
برنامه هایی که میخواهند به بیزتاک وصل شوند را شما باید تحلیل کنید تا بتوانید برای آنها وب سرویسی بنویسید که کار فرستادن پیغام را منظم و مدیریت شده و هماهنگ و استاندارد انجام دهد.
این سرور بر اساس دو لایه طراحی شده است که لایه ی اول مبتنی بر پیغام همه ی کار ها را مدیریت می کند و لایه ی دوم مبتنی برای Orachestration است که هماهنگ کننده و نظم دهنده به کلیه ی دریافت ها و ارسال های پیغام ها با برنامه های جزیره ای در سازمان شماست.
مراحل نصب بیزتاک را با جستجوی ساده در گوگل میتوانید به صورت
های فارسی وا نگلیسی به صورت گام به گام بیابید.
کاربرد های بیزتاک بدلیل تنوع بسیار زیاد آن بستگی به نیاز خاص سازمان شما دارد.
مایکروسافت واننوت
مایکروسافت وان نت (به انگلیسی: Microsoft OneNote) نرمافزار برداری مجموعهٔ مایکروسافت آفیس است که اولین بار به همراه مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳ ارائه شد.
آشنایی با واننوت
تعریف واننوت
برنامه OneNote مکانی است برای جمعآوری، تنظیم، جستجو و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مورد نیاز فرد. انواع مختلف یادداشتها در دفترچهها، فصلها و صفحات واننوت قابل ذخیره است. این نرمافزار میتواند به عنوان دفترچه شخصی فرد برای جلوگیری از فراموشی عمل کند.
برنامه واننوت را میتوان یک نسخه الکترونیکی از دفترچههای کاغذی معمول دانست.
تاریخچه برنامه واننوت
برنامه واننوت در سال ۲۰۰۳ میلادی بصورت یک برنامه جدای از آفیس ۲۰۰۳ نصب میشد و البته کارآیی آن کمتر از وان نوت فعلی بود. به مرور که کاربران واننوت پیشنهادهای خود را جهت رفع کاستیهای آن به مایکروسافت دادند و افزونههای مختلفی برای آن نوشته شد، مایکروسافت نسخه جدید آن را در نسخه ۲۰۰۷ آفیس قرار داد. فعلاً نسخه ۲۰۱۳ واننوت به عنوان نسخه آخر این نرمافزار با تغییر شکل ظاهری واننوت و تبدیل منوهای ثابت آن به منوهای سیار و روبانی و اضافه نمودن چند قابلیت دیگر در بازار موجود است.
مایکروسافت ویزیو
مایکروسافت ویزیو (به انگلیسی: Microsoft Visio) نرمافزاری برای طراحی نمودارها است که تحت سیستمعامل ویندوز کار میکند.
معماری نرمافزار
معماری نرمافزار یعنی ساختار و سازمان یک سیستم نرمافزاری که به منظور پشتیبانی از عملیات مشخص، بر روی سازماندهی اجزاء متمرکز میباشد. در واقع اجزاء را در حوزههای مرتبط به هم گروه بندی میکند. دیگر حوزههای مرتبط به هم، بر روی تبادل و تعامل با این حوزه متمرکز میشوند.
معماری نرمافزار از کلیدیترین بخشهای تولید نرمافزار مخصوصا نوع تجاری آن است که البته در سالهای اخیر با ایجاد مدلهای کلاسیک تولید نرمافزار به نرمافزارهای عظیم تر محدود شده است.
معماری نرمافزار در واقع انتخاب یک ساختار کلی برای پیاده سازی یک پروژه نرمافزاری بر مبنای مجموعه ای از نیازهای کاربری و تجاری یک سیستم نرمافزاری است تا هم بتوان کاربردهای مورد نظر را پیاده سازی کرد و هم بتوان کیفیت نرمافزار، تولید آن و نگهداری آن را نیز بهینه کرد و سرعت بخشید. به عبارتی دیگر: معماری نرم افزار یک برنامه یا سیستم محاسباتی، ساختار یا ساختارهای آن سیستم محاسباتی است که خصوصیات قابل رویت از بیرون، عناصر و ارتباطات بین آنها را نشان می دهد.
معماری سرویسگرا
معماری سرویسگرا (به انگلیسی: Service-oriented Architecture (به اختصار SOA))، رهیافتیست برای ساخت سامانههای توزیعشده که کارکردهای نرمافزاری را در قالب سرویس ارائه میکند.
از این سرویسها هم میتوان برای فراخوانی در نرمافزارهای دیگر و هم برای ساخت سرویسهای جدید استفاده کرد. معماری سرویسگرا مجموعهای انعطافپذیر از اصول طراحی است که در مراحل توسعهٔ سامانهها و یکپارچگی در رایانش استفاده میشود. سامانهای که بر معماری سرویسگرا استوار است، کارکرد را به عنوان مجموعهای از سرویسهای سازگار بستهبندی میکند که میتوانند در چندین سامانهٔ مجزا از دامنههای تجاری گوناگون استفاده شوند.
کیت توسعه نرمافزار
کیت توسعهٔ نرمافزار یا SDK مجموعه توابع و کتابخانههای کامپایل شدهای که تولیدکنندگان نرمافزار برای آسان کردن برنامهنویسی برای محیط یا سکوی خاصی فراهم میکنند و در اختیار برنامهنویسان کاربردی قرار میدهند.
نمونهها
Microsoft Windows SDK
Xcode
Android SDK
واین
واین (به انگلیسی: Wine) یک نرمافزار کاربردی آزاد است که به نرمافزارهای نوشتهشده سیستمعامل مایکروسافت ویندوز اجازهٔ اجرا شدن بر روی سیستمعاملهای شبه-یونیکس را میدهد. همچنین واین دارای کتابخانهای به نام Winelib است که توسعهدهندگان میتوانند نرمافزارهای ویندوز خود را با آن کامپایل کنند تا سازگار کردن آن برای سیستمعاملهای شبه-یونیکس راحتتر شود.
واین یک شبیهساز کامل نیست اما میتوان آنرا لایه سازگاری نامید به این خاطر که آن پیادهسازی دوبارهٔ دیالالهای ویندوز است. نام واین از مخفف جملهٔ Wine Is Not an Emulator آمدهاست که «واین یک شبیهساز نیست» معنی آن است.
واین در حالت پیشفرض بر روی اکثر توزیعهای گنو/لینوکس نصب نیست و باید آن را جداگانه نصب کنید.
مایکروسافت و واین
مایکروسافت تا به حال به صورت عمومی چیزی درباره واین نگفتهاست. اگرچه نرمافزار ویندوز آپدیت به روزرسانیهای نرمافزارهای ویندوز که از طریق واین اجرا میشوند را مسدود میکند. در ۱۶ فوریه ۲۰۰۵ Ivan Leo Puoti متوجه شد که مایکروسافت شروع به بررسی در ویندوز رجیستری برای پیدا کردن کلیدهای تنظیمات واین میکند تا نرمافزار ویندوز آپدیت آن نرمافزارها را مسدود کند تا به روز نشوند.
نرمافزار WGA نیز کلیدهای تنظیمات واین را جستجو میکند. در سوالات متدوال نرمافزار WGA آمدهاست که WGA برای واین طراحی نشدهاست، از آنجایی که واین «ویندوز اصل» را تشکیل نمیدهد. وقتی WGA واین را بر روی سیستم تشخیص دهد، پیغامی به کاربران میدهد که ویندوز شما اصل نیست دانلود برای شما غیرفعال خواهد شد. با وجود این موضوع برخی گزارش دادهاند که WGA بر روی واین به خوبی کار میکند.
پیجین
پیجین (به انگلیسی: Pidgin) یک کلاینت پیامرسان فوری (به انگلیسی: Instant Messaging) است که قابلیت اجرا بر روی چند سکو (به انگلیسی: Cross-platform) را دارد. تعداد کاربران پیجین در سال ۲۰۰۷ بیش از ۳ میلیون نفر تخمین زده شدهاست. پیجین یک نرمافزار آزاد است و تحت مجوز جیپیال انتشار مییابد.
اسکوئید
اسکوئید (به انگلیسی: squid) یک کارساز پراکسی (پراکسی سرور) است که روی http و https و ftp عمل میکند و میتواند به عنوان کارساز کش (کشسرور) نیز به کار رود. اسکوئید یک برنامه چندسکویی است و قابل نصب بر روی طیف وسیعی از سیستمعاملهای شبه یونیکس و همینطور ویندوز است. تا نسخه ۲٫۷، نسخههایی برای سیستمعامل ویندوز منتشر میشد، اما پشتیبانی از ویندوز در نسخههای بعدی متوقف شد. این برنامه که تحت پروانه جیپیال منتشر میشود، یک نرمافزار آزاد است.
تاریخچه
اسکوئید در ابتدا تحت عنوان Harvest object cache توسط پروژه هاروست در دانشگاه دانشگاه کولورادو بولدر توسعه داده شد. در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیاگو کارهای بیشتری بر روی برنامه انجام گرفت و بودجه پروژه از طریق دو کمکهزینه توسط بنیاد ملی علوم تامین شد. Duane Wessels «آخرین نسخه غیر تجاری» از این برنامه را منشعب کرد و نام آن را به اسکوئید تغییر داد تا مانع اختلاف با انشعاب تجاری که Cached 2.0 نامیده میشد، شود که در نهایت نسخه تجاری به نتکش تغییر نام یافت. نسخه ۱٫۰٫۰ برنامه اسکوئید در سال ۱۹۹۶ منتشر شد. در حال حاضر این برنامه تقریبا به طور کامل توسط داوطلبان توسعه داده میشود.
اشکال نرمافزاری
اشکال(به انگلیسی: Bug)، گیر یا باگ نوعی خطا یا اشتباه در اجرای نرمافزار است که موجب نتایج اشتباه یا اجرا نشدن نرمافزار میشود. علت این اشکالات میتواند اشتباه در هنگام برنامهنویسی باشد. شرکتهای سازنده نرمافزارها برای حل این مشکل قبل از ارائه نسخه نهایی نسخههایی تحت نام بتا یا آلفا انتشار میدهند تا افرادی آنها را بررسی کنند و این باگها را گزارش کنند. به این افراد بتا تستر (Beta Tester) میگویند.
بعضی اوقات شرکتهای سازنده نرمافزار به عمد یک یا چند اشکال در نسخههای قابل بازی قبل از انتشار، که رایگان پخش میکنند، میگذارند تا از کپی غیرمجاز آنها جلوگیری کنند مانند بازی کیش یک آدمکش.
انواع اشکال
این خطاها انواع مختلفی دارند و هر کدام از این نوعها در زمان خاصی تشخیص داده میشوند، انواع خطاهای برنامهنوسی به شرح زیر میباشد:
خطاهای زمان اجرا
خطاهای زمان کامپایل
خطاهای لغوی
خطاهای نحوی
خطاهای معنایی
خطاهای منطقی
که از بین همهٔ این خطاها، خطاهای نحوی رایجترین میباشد.
خطاهای دیرهنگام
بعضی اوقات خطا لغوی است ولی به جای اینکه تحلیلگر لغوی آن را تشخیص دهد، در یک مرحله بعد تشخیص داده میشود که به این نوع خطاها، خطاهای دیرهنگام گویند.
اشکالزدایی
در علم رایانه، اشکال نرمافزاری یا باگ، به خطاهای برنامهنویسی گفته میشود. به حل این مشکلات اشکالزدایی یا دیباگ میگویند. حل مشکلات نرمافزاری به دو صورت انجام میپذیرد: اول با داشتن کد اصلی برنامه. دوم با داشتن خود فایل اصلی برنامه.
با داشتن کد اصلی برنامه میتوان از امکانات مفسر برای اشکالزدایی استفاده نمود ولی در صورتی که فایل اصلی در اختیار باشد، میتواند به کمک علم مهندسی معکوس این کار را انجام داد.
دلیل نام گذاری
در دنیای رایانه، باگ (به انگلیسی: Bug) یا اشکال به معنی اشتباه یا اشکال در برنامه است. اما معنای اصلی آن در انگلیسی حشره میباشد. روزی که رایانهٔ Mark I در هاروارد خراب شد پس از یک جستجوی طولانی متخصصین علت مشکل را پیدا کردند. یک حشره کوچک بین نقاط تماس یک رله قرار داشت. به همین دلیل وجود اشکالات رایانهای باگ (حشره) نام گرفت و برطرف کردن این اشکالات کامپیوتری را دیباگ نامیدند.
اصل سادگی
ساده نگاهش دار، احمقانه، یا اصل کیس (به انگلیسی: KISS principle) عنوان اصلی است که توسط کلی جانسون (به انگلیسی: Kelly Johnson) معرفی شد. صورتهای مختلفی که برای این سرنام ذکر شده است شامل عبارات زیر میباشد:
«keep it short and simple»
«keep it simple and stupid»
«keep it simple and straitforward»
«keep it simple sir»
«keep it simple or be stupid»
«keep it simple and sincere»
تلگرام
پیامرسان تلگرام یک پیامرسان چندسکویی است که برای نسخههای کلاینت متنباز است. کاربران تلگرام میتوانند پیامها، تصاویر، ویدئوها و اسناد (همه انواع پروندهها پشتیبانی میشود) خودویرانگر و رمزنگاریشده تبادل کنند. تلگرام رسماً برای اندروید و آیاواس (از جمله تبلتها و دستگاههای بدون وای-فای) در دسترس است. نرمافزارهای کلاینت غیررسمی برای ویندوز فون، همینطور نسخه وب، نسخه اواس ده، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ ویندوز از توسعهدهندههای مستقل که از رابط برنامهنویسی نرمافزار تلگرام استفاده میکنند در دسترس هستند.
سیری
سیری (به انگلیسی: Siri) یک دستیار شخصی هوشمند و راهنمای دانا است که به عنوان یک اپلیکیشن برای آیاواس اپل کار میکند. این اپلیکیشن از رابط کاربری به زبان طبیعی برای پاسخ دادن به سوالات و ایجاد توصیههای کاربر استفاده میکند. انجام این کارها به وسیله ارسال درخواستها به یک مجموعه از خدمات وب صورت میگیرد.
پاسخهای طنزگونهٔ سیری
گوگل گلس: شرکت اپل به صورت رسمی مطلبی را در نفی یا قبول گوگل گلس منتشر نکردهاست اما در سیستم سخنگوی موبایلهای آیفون سیری به صورت طنزگونهای پاسخهایی را قرار دادهاست که در صورتی که کاربر به سیستم سیری بگوید اوکی گلس (عبارتی که به گوگل گلس گفته میشود تا دستورها را انجام دهد) سیری پاسخهای متفاوتی را به کاربر ارائه میدهد که گویای این نکته است که گوگل گلس گجت جالب نیست.
سف
سف یک سکوی ذخیرهسازی آزاد، به منظور ایجاد آبجکت، بلاک و فایل سیستم بر روی مجموعهای از رایانههای متصل به هم (کلاستر) ایجاد شده است. هدف اصلی سف ایجاد یک فایل سیستم توزیع شده بر روی مجموعهی زیادی از کامپیوترها در مقیاس بالا است. دادهها در سف به صورت خودکار کپی میشوند و در صورت خطا در یک بخش، از کپی آن اطلاعات جایگزین میشود. سف به صورتی طراحی شده است که خود به صورت خودکار ترمیم و مدیریت کند و بر روی سختافزارهای عادی نصب و راهاندازی میشود.
آسانسور
آسانسور یا بالابر (به فرانسوی: ascenseur)، اتاقک متحرکی است که به وسیلهٔ آن از طبقهای به طبقات بالا روند و یا از طبقهٔ بالا به پایین فرود آیند. به عبارت دیگر آسانسور تجهیزات حمل و نقل عمودی است که حرکت مردم و یا کالا بین طبقات را تسهیل میبخشد. آسانسور معمولاً به کمک موتور الکتریکی باعث حرکت عمودی کابین میشود.

پیشینه
از بررسی معماری ساختمانها در گذشته میتوان فهمید که در گذشته توان ساخت ساختمانهای بلند وچود داشتهاست ولی شاید دلیل اینکه چرا این کار چندان رواج نداشته، وجود پلههای بسیار بودهباشد. این مشکل همچنان پابرجا بود تا اینکه یک مکانیک آمریکایی به نام الیشا اوتیس ایمنی را در بالابر با به کارگیری چرخی ضامندار که در صورت پارهشدن طناب، اندکی پس از سقوط بالابر را متوقف میکرد، فراهم کرد. این اختراع که در سال ۱۸۵۴ در نمایشگاهی در نیویورک پردهبرداری شد، مقدمهای برای کاربرد گستردهٔ بالابر بود.ناصرالدین شاه در سفرنامه فرنگ خویش در تعریف و توصیف آسانسور میگوید: رفتیم به مریضخانه سنت توماس ... از مرتبههای زیر اسبابی دارند که ناخوش را روی تخت گذاشته از توی اطاق زیر میکشند به مرتبه بالا میبرند. بسیار تماشا داشت که ناخوش حرکت نکند.
در حال حاضر یکی از مشکلات ساختمانهای بزرگ کافی نبودن فضای در نظر گرفته شده برای آسانسور است. این امر یعنی پیشبینی و منظور نمودن فضای کافی با محاسبه تعداد ظرفیت و سرعت مناسب آسانسورها باتوجه به ارتفاع و جمعیت ساکن و کاربری ساختمان باید در ابتدای کار یعنی در زمان طراحی ساختمانها مد نظر قرار گیرد؛ وگرنه پس از اجرای ساختمان معمولاً افزایش فضای چاه آسانسور بسیار مشکل و در اکثر موارد غیر ممکن است.
آسانسور وسیلهای است الکترومکانیکی، در ابتدای اختراع آسانسور به شکل امروزی، بیشتر قطعات و لوازم آسانسورها مکانیکی و الکتریکی بود ولی با پیشرفت علوم در حوزه الکترونیک و نیمههادیها و همچنین ورود حوزه علوم هوش مصنوعی به صنعت این وسیله نیز تکامل یافت و به عنوان یک وسیله کاملاً کاربردی با حوزه سطح دسترسی کاملاً گسترده در بین جوامع شهری قرار گرفت. در طراحی آسانسور علومی همچون مکانیک، برق و الکترونیک، معماری و صنایع مورد استفادهاست. به همین علت هیچگاه یک متخصص به تنهایی قادر نخواهد بود که یک آسانسور را به تنهایی و با تکیه بر یکی از شاخههای علوم طراحی نماید. تا قبل از دهه ۱۹۹۰، عمده اموزشها در این صنعت بصورت اموزشهای محدود و استاد و شاگردی و صرفاً در کارخانههای بزرگ آسانسورسازی معمول بود. به همین سبب آموزش در این صنعت محدود و پنهان بود. برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ میلادی اتحادیه آسانسور و پله برقی انگلستان (LEIA) با همکاری پروفسور یانوفسکی و پروفسور جینا بارنی اقدام به برگزاری دورههای آموزشی کوتاه مدت ماژولاری در انگلستان نمود که بیشتر مورد استفاده نصابان و متخصین این کشور بود. در ادامه این اتحادیه با همکاری دانشگاه نورث همپتون انگلستان دورههای دانشگاهی این رشته را در مقطع کاردانی و کارشناسی آغاز نمود. اولین دوره این مقاطع در سال ۱۹۹۸ در نورث همپتون انگلستان با هدایت جانات آدامز، برایان واتز، استفان کازمارسیزیک که از اعضای هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک و علوم کاربردی بودند آغاز شد. از سال ۲۰۰۰ به بعد مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی تحت عنوان elevator and escalator engineering آغاز گشت.
انواع آسانسور
تمامی آسانسورها در داشتن خصوصیاتی مانند داشتن کابین، حرکت عمودی و توقف در سطوح مختلف با هم مشابه اند. اما از لحاظ نحوه اعمال نیروی محرکه به کابین متفاوت هستند که معمولاً به سه دسته آسانسورهای کششی، هیدرولیک و وینچی تقسیم می شوند(البته نوع فوق پیشرفته دیگری که مغناطیسی می باشد وجود دارد).
آسانسورهای کششی
نیروی محرکه در این نوع آسانسورها از یک موتورالکتریکی که معمولاً در بالای چاه آسانسور و در محلی به نام موتورخانه نصب گردیده، تامین می شود. بر روی فلکه این موتور تعدادی کابل فولادی (اصطلاحاً سیم بکسل) وجود دارد که از یک سمت به کابین آسانسور و از سمت دیگر به وزنههای آسانسور که درون قابی فلزی به نام قاب وزنه قرار دارند، متصل است. جنس این وزنه ها معمولاً از چدن یا بتن است. وزن این وزنه ها به اندازه وزن کابین به علاوه نصف ظرفیت کابین است. وزن هر نفر در محاسبات مربوط به آسانسور ۷۵ کیلوگرم است. دلیل قرار دادن وزنه در سیستم آسانسور کمک به بالا بردن آسانسور است در غیر اینصورت برای این کار باید موتورهای بسیار قوی با کیلووات بالا استفاده کرد. پس با این کار توان موتور مورد استفاده کاهش مییابد. طبیعی است که این وزنه در پایین آمدن آسانسور مزاحمت ایجاد میکند، اما چون هر جسم بدون دخالت به پایین سقوط میکند پس استفاده از وزنه مانعی بزرگی در حرکت آسانسور ایجاد نمیکند.
اساس کار این نوع آسانسورها بر اساس نیروی اصطکاک بین سیم بکسلها و فلکه موتور است. در داخل فریم وزنه به اندازه وزن کابین به اضافه نصف ظرفیت کابین وزنه وجود دارد. مثلاً اگر ظرفیت کابین ۹۰۰ کیلوگرم باشد(یعنی آسانسور نفربر ۱۲ نفره چون متوسط وزن هر نفر ۷۵ کیلو گرم است)باندازه ۴۵۰ کیلوگرم باضافه وزن کابین در کادر وزنه، وزنه وجود دارد. با کمک این وزنه، نیروی کشش لازم برای حرکت کابین کاهش می یابد چرا که در صورت رعایت کردن ظرفیت کابین، اختلاف وزن بین کادر وزنه و کابین تحت هر شرایطی از نصف ظرفیت کابین (در مثال قبل ۴۵۰ کیلوگرم) بیشتر نخواهد شد و در حرکت به سمت بالا یا پایین سیستم کشش آسانسور حداکثر برای جابه جایی جرمی به اندازه نصف ظرفیت کابین توان مصرف خواهد کرد.
آسانسورهای هیدرولیک
امروزه آسانسورهای هیدرولیکی نیز جای خود را در بین کاربران خانگی باز کردهاند. در اروپا بیش از 70 درصد از آسانسورهای زیر 5 طبقه هیدرولیک استفاده می شوند که از محاسن این نوع آسانسورها میتوان به نرمی حرکت در استارت اولیه ؛ خرابی و استهلاک بسیار کم ؛ سهولت در عیب یابی و تعمیر ؛ ایجاد آسانسورهای زیبا و شیشه ای به دلیل حذف کادر وزنه و سیم بکسل ؛ احتیاج به سازه سبک ؛ عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام ؛ ایجاد آسانسورهای باربر و سنگین با تناژ بالا و زیبایی بام خانه و همچنین تراز شدن دقیق آن در طبقات اشاره نمود اما از محدودیتهای استفاده از این نوع آسانسورها میتوان به محدودیت در ارتفاع و کندی نسبی سرعت آنها و تنها قرارگیری در چاهک را اشاره کرد.( البته امروزه با استفاده از درایو و سیستم خنک کننده می توان به سرعت 1 متر به صورت معمول دست یافت. آسانسورهای هیدرولیک با پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک کار میکنند.
در آسانسورهای هیدرولیک به خاطر اینکه کادر وزنه وجود ندارد و سیستم جک هیدرولیکی باید تمامی کابین و مسافران را جا به جا کند نیاز به موتورهای قوی تری هست. در این آسانسورها یک موتور سه فاز غوطه ور در روغن به همراه یک شیرالکتریکی مخصوص که اصطلاحاً پاور یونیت نامیده می شوند وظیفه تامین فشار روغن برای جک هیدرولیک را داراست. برای راه اندازی موتور به خاطر وجود موتورهای قوی تر در صورت استفاده از درایو یا سافت استارتر نیاز به هزینه بسیار بالاتری است پس لذا معمولاً برای شروع به کار موتور پمپ هیدرولیک از سیستم رایج ستاره - مثلث استفاده می شود. اما این موتور و فشار تنها در حرکت به سمت بالا مورد نیاز است و برای حرکت کابین به سمت پایین نیازی به روشن کردن موتور و مصرف توان نیست و تنها با بازکردن یک شیر و خالی کردن روغن جک کابین به آرامی به سمت پایین حرکت می کند. به عبارت دیگر یک سیستم هیدرولیک تنها در نیمی از مسافت حرکتی خود (تنها به سمت بالا) خود توان قابل ملاحظه ای مصرف می کند و در نیمه دیگر (تنها به سمت پایین) از نیروی گرانش استفاده می کند و این موضوع مصرف برق بالاتر آن نسبت به آسانسورهای دوسرعته را منتفی می کند.
آسانسورهای وینچی
نوعی آسانسور است كه با زنجیر یا طناب فولادی آویزان شده و نیروی رانش به طریقی به غیر از اصطكاك به آن وارد می شود. در این نوع آسانسورها قاب وزنه وجود ندارد.
نیروی محرکه
نیروی محرکه موتور آسانسورها سابقاً از موتورهای جریان مستقیم و توسط برق برق جریان مستقیم بود که برای این گونه موتورها از راه اندازهای گوناگونی همانند وارد - لئونارد استفاده می شد. با از دور خارج شدن موتورهای جریان مستقیم (DC) و معرفی موتورهای القایی سه فاز سالهاست که از موتورهای الکتریکی سه فاز القایی یا آسنکرون و اخیراً از موتورهای مغناطیس دائم (PM) و یا سنکرون استفاده می شود. در این موتورها از مکانیسم لنت ترمز استفاده می شود که با استفاده از نیروی اصطکاک مانع از حرکت ناخواسته موتور در حالت توقف می شود.
موتورهای القایی مورد استفاده در آسانسور به همراه گیربکس (جعبه دنده) و چرخ طیار به کار می روند. این موتورها در ابتدا دارای یک استاتور و تک سرعته بودند. این سیستم دارای اشکالاتی از جمله تکان شدید در هنگام کار بود. به خاطر همین تکان شدید بود که سرعت نهایی کابین در این موتورها کم بود. پس از مدتی موتورهای دوسرعته به بازار عرضه شدند. این موتورها دارای دو استاتور جدا گانه هستند که برای دو سرعت تند و کند به کار می روند. تعداد قطب استاتور دور کند معمولاً چهار برابر دور تند است که باعث می شود سرعت دور کند موتور یک چهارم دور تند باشد. در این نوع موتورها استارت کار موتور با دور تند است. دو عامل یعنی نیروی عکس العمل دنده ها در گیربکس و وجود چرخ طیار یا فلای ویل متصل به محور روتور موتور که دارای لختی دورانی است، مانع از تشدید تکان ها می شوند. برای توقف موتور با استفاده از یک مدار الکتریکی استاتور دور کند وارد مدار شده و دور تند از مدار خارج می شود. تغییر جهت حرکت نیز با جابه جایی دو فاز امکان پذیر است.
با معرفی سیستم های کنترل دور موتور القایی که متشکل از یک مبدل (یکسو ساز) و یک اینورتر هستند، استفاده از آنها در صنعت آسانسور به سرعت پیشرفت کرد. مزیت های این درایورها عبارتند از: نرمی حرکت و توقف، بهبود ضریب توان و کاهش بار رآکتیو شبکه برق، امکان استفاده از موتورهای تک استاتوره و حذف چرخ طیار یا فلایویل و در نتیجه کاهش برق مصرفی. این داریورها که انواع مخصوص استفاده در تابلو فرمان آسانسور آن نیز عرضه شده است، با تغییر فرکانس، نمودار حرکتی منظمی از شروع تا انتها و ایستادن آسانسور ایجاد میکند. در انواع پیشرفته تر این درایورها معمولاً امکان اتصال به یک تاکومتر یا انکودر نیز وجود دارد. این انکودر با اتصال به محور موتور امکان کنترل حلقه بسته را برای درایور فراهم می کند. وجود فیدبک برای یک سیستم کنترل بسیار حایز اهمیت است و باعث نرمی حرکت فوق العاده در آسانسور می شود.
در هنگام توقف آسانسور به علت بالا بودن اندازه حرکت(تکانه) کابین گاهی اوقات موتور به صورت ژنراتوری کار می کند و نیاز است که انرژی تولید شده توسط موتور در جایی تخلیه شود. در آسانسورهای دوسرعته و در سیستم های قدیمی این انرژی به شبکه برق برگشت داده می شد اما در درایور ها به علت وجود یکسوساز، این انرژی قابل برگشت نیست و باعث ازدیاد شدید ولتاژ بر روی بانک خازنی موجود در درایور شده و امکان آسیب زدن به آن وجود دارد. به همین منظور از یک مقاومت با توان بالا جهت تخلیه این انرژی استفاده می شود که به آن اصطلاحاً مقاومت ترمز گفته می شود.
اما با همه این ها موتورهای القایی با گیربکس معایبی نیز دارند. از جمله آنها پایین بودن بازده الکتریکی موتور (در حدود هشتاد درصد) و پایین بودن بازده مکانیکی گیربکس (در حدود 45 درصد) که موجب افزایش هزینه ها و استهلاک سیستم می شود. به همین خاطر موتورهای سنکرون با مغناطیس دائم کم کم در صنعت آسانسور پدیدار شدند که بازده نهایی آنها گاهی به 95 درصد هم می رسد. گشتاور بسیار بالاتر محور موتور باعث می شود که نیازی به استفاده از گیربکس در این موتورها نباشد.این موتورها دارای سیستم راه اندازی پیچیدهای هستند و لزوماً باید با استفاده از درایور و تاکومتر مورد استفاده قرار بگیرند.
تابلو فرمان آسانسور
آسانسورها در گذشته نه چندان دور بوسیله تابلوهای رلهای فرماندهی میشدند. فرمان از این تابلوها به موتورهای به اصطلاح دوسرعته میرسید. این موتورها بوسیله دو سیم پیچی که داشتند قادر بودند با دو سرعت حرکت تند و کند کنند. آسانسور با سرعت تند حرکت میکرد و برای ایستادن در سطح طبقات و کاهش تکان زمان ایستادن با تغییر به سرعت کند و طی مسیر کوتاهی با این سرعت میایستاد.
ایراد بزرگ این سیستم تکان در سه زمان در حرکت است. تکان در هنگام راه افتادن, تغییر سرعت به دور کند و ایستادن است. ایراد دیگر مصرف بالای برق و کاهش ضریب توان در این سیستم بدلیل اتصال مستقیم برق سهفاز به موتور جهت حرکت است. ضمناً ابعاد این تابلوها بسیار بزرگ و سیستم آن بسیار پیچیده بود و رفع خرابی آن به زمان و مهارت بسیاری نیاز داشت.
ایراد دیگر این سیستم متغیر بودن سطح کابین با طبقات با بارهای متفاوت است چون بدلیل عدم اطلاع موتور از وزن کابین (پر یا خالی بودن آن) همیشه نیروی یکسانی به موتور وارد میشود. ایراد دیگر این سیستم آسیب هایی است که در دراز مدت به موتور بدلیل اتصال ناگهانی ولتاژ وارد و باعث کاهش عمر مفید آن میشود. ضمناً این شوک در هنگام استارت آسانسور باعث نوسان ناگهانی ولتاژ میشود که نه تنها برای آسانسور بلکه برای سایر وسایل برقی مضر است. هر چند از این آسانسورها دیگر نصب نمیشود اما تعداد قابل توجهی از این آسانسورهای قدیمی در حال کارکردن هستند.
اما برای رفع اشکالات این تابلوهای رلهای بتدریج تابلوهای میکروپروسسوری وارد بازار شد. که در آن آیسیها و میکروها جایگزین رله ها شدند و با زبانهای مختلف برنامهنویسی برنامهریزی میشدند تا حجم تابلوها کوچکتر شود و تعمیرات و رفع خرابی آن توسط افراد متخصصتر اما با راحتی بیشتری انجام شود.
این نوع تابلو که به تابلوی دوسرعته معروف است تمام ایرادات تابلوهای رلهای را جز ابعاد بزرگ و پیچیدگی تابلو داراست. نصب این تابلو همچنان ادامه دارد با اینکه بدلیل تاثیرات مخرب بر ولتاژ و مصرف بالا در برخی شهرهای بزرگ در ایران ممنوع شدهاست. اما در ساختمانهایی که نیاز به پروانه پایان کار ندارند و یا در تعمیرات آسانسورهای قدیمی همچنان به دلیل قیمت پایین تر آن نسبت به تابلوهای جدید پیشنهاد میشود. با پیشرفت الکترونیک صنعتی و ارزانتر شدن اینورترها استفاده از آنها در تابلوهای فرمان آسانسور رایج شده است و کم کم جایگزین سیستمهای کنتاکتوری میشوند. کاهش تکان ها در هنگام تغییر سرعت و افزایش ضریب توان به دلیل اتصال با واسطه از طریق بانک خازنی اینورتر از مزایای تابلوهای فرمان اینورتری است که به تابلوهای درایودار شناخته می شوند. آسانسور کلمه ای فرانسوی میباشد.
آسانسور یا بالابر (به فرانسوی: ascenseur)، اتاقک متحرکی است که به وسیلهٔ آن از طبقهای به طبقات بالا روند و یا از طبقهٔ بالا به پایین فرود آیند. به عبارت دیگر آسانسور تجهیزات حمل و نقل عمودی است که حرکت مردم و یا کالا بین طبقات را تسهیل میبخشد. آسانسور معمولاً به کمک موتور الکتریکی باعث حرکت عمودی کابین میشود.

پیشینه
از بررسی معماری ساختمانها در گذشته میتوان فهمید که در گذشته توان ساخت ساختمانهای بلند وچود داشتهاست ولی شاید دلیل اینکه چرا این کار چندان رواج نداشته، وجود پلههای بسیار بودهباشد. این مشکل همچنان پابرجا بود تا اینکه یک مکانیک آمریکایی به نام الیشا اوتیس ایمنی را در بالابر با به کارگیری چرخی ضامندار که در صورت پارهشدن طناب، اندکی پس از سقوط بالابر را متوقف میکرد، فراهم کرد. این اختراع که در سال ۱۸۵۴ در نمایشگاهی در نیویورک پردهبرداری شد، مقدمهای برای کاربرد گستردهٔ بالابر بود.ناصرالدین شاه در سفرنامه فرنگ خویش در تعریف و توصیف آسانسور میگوید: رفتیم به مریضخانه سنت توماس ... از مرتبههای زیر اسبابی دارند که ناخوش را روی تخت گذاشته از توی اطاق زیر میکشند به مرتبه بالا میبرند. بسیار تماشا داشت که ناخوش حرکت نکند.
در حال حاضر یکی از مشکلات ساختمانهای بزرگ کافی نبودن فضای در نظر گرفته شده برای آسانسور است. این امر یعنی پیشبینی و منظور نمودن فضای کافی با محاسبه تعداد ظرفیت و سرعت مناسب آسانسورها باتوجه به ارتفاع و جمعیت ساکن و کاربری ساختمان باید در ابتدای کار یعنی در زمان طراحی ساختمانها مد نظر قرار گیرد؛ وگرنه پس از اجرای ساختمان معمولاً افزایش فضای چاه آسانسور بسیار مشکل و در اکثر موارد غیر ممکن است.
آسانسور وسیلهای است الکترومکانیکی، در ابتدای اختراع آسانسور به شکل امروزی، بیشتر قطعات و لوازم آسانسورها مکانیکی و الکتریکی بود ولی با پیشرفت علوم در حوزه الکترونیک و نیمههادیها و همچنین ورود حوزه علوم هوش مصنوعی به صنعت این وسیله نیز تکامل یافت و به عنوان یک وسیله کاملاً کاربردی با حوزه سطح دسترسی کاملاً گسترده در بین جوامع شهری قرار گرفت. در طراحی آسانسور علومی همچون مکانیک، برق و الکترونیک، معماری و صنایع مورد استفادهاست. به همین علت هیچگاه یک متخصص به تنهایی قادر نخواهد بود که یک آسانسور را به تنهایی و با تکیه بر یکی از شاخههای علوم طراحی نماید. تا قبل از دهه ۱۹۹۰، عمده اموزشها در این صنعت بصورت اموزشهای محدود و استاد و شاگردی و صرفاً در کارخانههای بزرگ آسانسورسازی معمول بود. به همین سبب آموزش در این صنعت محدود و پنهان بود. برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ میلادی اتحادیه آسانسور و پله برقی انگلستان (LEIA) با همکاری پروفسور یانوفسکی و پروفسور جینا بارنی اقدام به برگزاری دورههای آموزشی کوتاه مدت ماژولاری در انگلستان نمود که بیشتر مورد استفاده نصابان و متخصین این کشور بود. در ادامه این اتحادیه با همکاری دانشگاه نورث همپتون انگلستان دورههای دانشگاهی این رشته را در مقطع کاردانی و کارشناسی آغاز نمود. اولین دوره این مقاطع در سال ۱۹۹۸ در نورث همپتون انگلستان با هدایت جانات آدامز، برایان واتز، استفان کازمارسیزیک که از اعضای هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک و علوم کاربردی بودند آغاز شد. از سال ۲۰۰۰ به بعد مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی تحت عنوان elevator and escalator engineering آغاز گشت.
انواع آسانسور
تمامی آسانسورها در داشتن خصوصیاتی مانند داشتن کابین، حرکت عمودی و توقف در سطوح مختلف با هم مشابه اند. اما از لحاظ نحوه اعمال نیروی محرکه به کابین متفاوت هستند که معمولاً به سه دسته آسانسورهای کششی، هیدرولیک و وینچی تقسیم می شوند(البته نوع فوق پیشرفته دیگری که مغناطیسی می باشد وجود دارد).
آسانسورهای کششی
نیروی محرکه در این نوع آسانسورها از یک موتورالکتریکی که معمولاً در بالای چاه آسانسور و در محلی به نام موتورخانه نصب گردیده، تامین می شود. بر روی فلکه این موتور تعدادی کابل فولادی (اصطلاحاً سیم بکسل) وجود دارد که از یک سمت به کابین آسانسور و از سمت دیگر به وزنههای آسانسور که درون قابی فلزی به نام قاب وزنه قرار دارند، متصل است. جنس این وزنه ها معمولاً از چدن یا بتن است. وزن این وزنه ها به اندازه وزن کابین به علاوه نصف ظرفیت کابین است. وزن هر نفر در محاسبات مربوط به آسانسور ۷۵ کیلوگرم است. دلیل قرار دادن وزنه در سیستم آسانسور کمک به بالا بردن آسانسور است در غیر اینصورت برای این کار باید موتورهای بسیار قوی با کیلووات بالا استفاده کرد. پس با این کار توان موتور مورد استفاده کاهش مییابد. طبیعی است که این وزنه در پایین آمدن آسانسور مزاحمت ایجاد میکند، اما چون هر جسم بدون دخالت به پایین سقوط میکند پس استفاده از وزنه مانعی بزرگی در حرکت آسانسور ایجاد نمیکند.
اساس کار این نوع آسانسورها بر اساس نیروی اصطکاک بین سیم بکسلها و فلکه موتور است. در داخل فریم وزنه به اندازه وزن کابین به اضافه نصف ظرفیت کابین وزنه وجود دارد. مثلاً اگر ظرفیت کابین ۹۰۰ کیلوگرم باشد(یعنی آسانسور نفربر ۱۲ نفره چون متوسط وزن هر نفر ۷۵ کیلو گرم است)باندازه ۴۵۰ کیلوگرم باضافه وزن کابین در کادر وزنه، وزنه وجود دارد. با کمک این وزنه، نیروی کشش لازم برای حرکت کابین کاهش می یابد چرا که در صورت رعایت کردن ظرفیت کابین، اختلاف وزن بین کادر وزنه و کابین تحت هر شرایطی از نصف ظرفیت کابین (در مثال قبل ۴۵۰ کیلوگرم) بیشتر نخواهد شد و در حرکت به سمت بالا یا پایین سیستم کشش آسانسور حداکثر برای جابه جایی جرمی به اندازه نصف ظرفیت کابین توان مصرف خواهد کرد.
آسانسورهای هیدرولیک
امروزه آسانسورهای هیدرولیکی نیز جای خود را در بین کاربران خانگی باز کردهاند. در اروپا بیش از 70 درصد از آسانسورهای زیر 5 طبقه هیدرولیک استفاده می شوند که از محاسن این نوع آسانسورها میتوان به نرمی حرکت در استارت اولیه ؛ خرابی و استهلاک بسیار کم ؛ سهولت در عیب یابی و تعمیر ؛ ایجاد آسانسورهای زیبا و شیشه ای به دلیل حذف کادر وزنه و سیم بکسل ؛ احتیاج به سازه سبک ؛ عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام ؛ ایجاد آسانسورهای باربر و سنگین با تناژ بالا و زیبایی بام خانه و همچنین تراز شدن دقیق آن در طبقات اشاره نمود اما از محدودیتهای استفاده از این نوع آسانسورها میتوان به محدودیت در ارتفاع و کندی نسبی سرعت آنها و تنها قرارگیری در چاهک را اشاره کرد.( البته امروزه با استفاده از درایو و سیستم خنک کننده می توان به سرعت 1 متر به صورت معمول دست یافت. آسانسورهای هیدرولیک با پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک کار میکنند.
در آسانسورهای هیدرولیک به خاطر اینکه کادر وزنه وجود ندارد و سیستم جک هیدرولیکی باید تمامی کابین و مسافران را جا به جا کند نیاز به موتورهای قوی تری هست. در این آسانسورها یک موتور سه فاز غوطه ور در روغن به همراه یک شیرالکتریکی مخصوص که اصطلاحاً پاور یونیت نامیده می شوند وظیفه تامین فشار روغن برای جک هیدرولیک را داراست. برای راه اندازی موتور به خاطر وجود موتورهای قوی تر در صورت استفاده از درایو یا سافت استارتر نیاز به هزینه بسیار بالاتری است پس لذا معمولاً برای شروع به کار موتور پمپ هیدرولیک از سیستم رایج ستاره - مثلث استفاده می شود. اما این موتور و فشار تنها در حرکت به سمت بالا مورد نیاز است و برای حرکت کابین به سمت پایین نیازی به روشن کردن موتور و مصرف توان نیست و تنها با بازکردن یک شیر و خالی کردن روغن جک کابین به آرامی به سمت پایین حرکت می کند. به عبارت دیگر یک سیستم هیدرولیک تنها در نیمی از مسافت حرکتی خود (تنها به سمت بالا) خود توان قابل ملاحظه ای مصرف می کند و در نیمه دیگر (تنها به سمت پایین) از نیروی گرانش استفاده می کند و این موضوع مصرف برق بالاتر آن نسبت به آسانسورهای دوسرعته را منتفی می کند.
آسانسورهای وینچی
نوعی آسانسور است كه با زنجیر یا طناب فولادی آویزان شده و نیروی رانش به طریقی به غیر از اصطكاك به آن وارد می شود. در این نوع آسانسورها قاب وزنه وجود ندارد.
نیروی محرکه
نیروی محرکه موتور آسانسورها سابقاً از موتورهای جریان مستقیم و توسط برق برق جریان مستقیم بود که برای این گونه موتورها از راه اندازهای گوناگونی همانند وارد - لئونارد استفاده می شد. با از دور خارج شدن موتورهای جریان مستقیم (DC) و معرفی موتورهای القایی سه فاز سالهاست که از موتورهای الکتریکی سه فاز القایی یا آسنکرون و اخیراً از موتورهای مغناطیس دائم (PM) و یا سنکرون استفاده می شود. در این موتورها از مکانیسم لنت ترمز استفاده می شود که با استفاده از نیروی اصطکاک مانع از حرکت ناخواسته موتور در حالت توقف می شود.
موتورهای القایی مورد استفاده در آسانسور به همراه گیربکس (جعبه دنده) و چرخ طیار به کار می روند. این موتورها در ابتدا دارای یک استاتور و تک سرعته بودند. این سیستم دارای اشکالاتی از جمله تکان شدید در هنگام کار بود. به خاطر همین تکان شدید بود که سرعت نهایی کابین در این موتورها کم بود. پس از مدتی موتورهای دوسرعته به بازار عرضه شدند. این موتورها دارای دو استاتور جدا گانه هستند که برای دو سرعت تند و کند به کار می روند. تعداد قطب استاتور دور کند معمولاً چهار برابر دور تند است که باعث می شود سرعت دور کند موتور یک چهارم دور تند باشد. در این نوع موتورها استارت کار موتور با دور تند است. دو عامل یعنی نیروی عکس العمل دنده ها در گیربکس و وجود چرخ طیار یا فلای ویل متصل به محور روتور موتور که دارای لختی دورانی است، مانع از تشدید تکان ها می شوند. برای توقف موتور با استفاده از یک مدار الکتریکی استاتور دور کند وارد مدار شده و دور تند از مدار خارج می شود. تغییر جهت حرکت نیز با جابه جایی دو فاز امکان پذیر است.
با معرفی سیستم های کنترل دور موتور القایی که متشکل از یک مبدل (یکسو ساز) و یک اینورتر هستند، استفاده از آنها در صنعت آسانسور به سرعت پیشرفت کرد. مزیت های این درایورها عبارتند از: نرمی حرکت و توقف، بهبود ضریب توان و کاهش بار رآکتیو شبکه برق، امکان استفاده از موتورهای تک استاتوره و حذف چرخ طیار یا فلایویل و در نتیجه کاهش برق مصرفی. این داریورها که انواع مخصوص استفاده در تابلو فرمان آسانسور آن نیز عرضه شده است، با تغییر فرکانس، نمودار حرکتی منظمی از شروع تا انتها و ایستادن آسانسور ایجاد میکند. در انواع پیشرفته تر این درایورها معمولاً امکان اتصال به یک تاکومتر یا انکودر نیز وجود دارد. این انکودر با اتصال به محور موتور امکان کنترل حلقه بسته را برای درایور فراهم می کند. وجود فیدبک برای یک سیستم کنترل بسیار حایز اهمیت است و باعث نرمی حرکت فوق العاده در آسانسور می شود.
در هنگام توقف آسانسور به علت بالا بودن اندازه حرکت(تکانه) کابین گاهی اوقات موتور به صورت ژنراتوری کار می کند و نیاز است که انرژی تولید شده توسط موتور در جایی تخلیه شود. در آسانسورهای دوسرعته و در سیستم های قدیمی این انرژی به شبکه برق برگشت داده می شد اما در درایور ها به علت وجود یکسوساز، این انرژی قابل برگشت نیست و باعث ازدیاد شدید ولتاژ بر روی بانک خازنی موجود در درایور شده و امکان آسیب زدن به آن وجود دارد. به همین منظور از یک مقاومت با توان بالا جهت تخلیه این انرژی استفاده می شود که به آن اصطلاحاً مقاومت ترمز گفته می شود.
اما با همه این ها موتورهای القایی با گیربکس معایبی نیز دارند. از جمله آنها پایین بودن بازده الکتریکی موتور (در حدود هشتاد درصد) و پایین بودن بازده مکانیکی گیربکس (در حدود 45 درصد) که موجب افزایش هزینه ها و استهلاک سیستم می شود. به همین خاطر موتورهای سنکرون با مغناطیس دائم کم کم در صنعت آسانسور پدیدار شدند که بازده نهایی آنها گاهی به 95 درصد هم می رسد. گشتاور بسیار بالاتر محور موتور باعث می شود که نیازی به استفاده از گیربکس در این موتورها نباشد.این موتورها دارای سیستم راه اندازی پیچیدهای هستند و لزوماً باید با استفاده از درایور و تاکومتر مورد استفاده قرار بگیرند.
تابلو فرمان آسانسور
آسانسورها در گذشته نه چندان دور بوسیله تابلوهای رلهای فرماندهی میشدند. فرمان از این تابلوها به موتورهای به اصطلاح دوسرعته میرسید. این موتورها بوسیله دو سیم پیچی که داشتند قادر بودند با دو سرعت حرکت تند و کند کنند. آسانسور با سرعت تند حرکت میکرد و برای ایستادن در سطح طبقات و کاهش تکان زمان ایستادن با تغییر به سرعت کند و طی مسیر کوتاهی با این سرعت میایستاد.
ایراد بزرگ این سیستم تکان در سه زمان در حرکت است. تکان در هنگام راه افتادن, تغییر سرعت به دور کند و ایستادن است. ایراد دیگر مصرف بالای برق و کاهش ضریب توان در این سیستم بدلیل اتصال مستقیم برق سهفاز به موتور جهت حرکت است. ضمناً ابعاد این تابلوها بسیار بزرگ و سیستم آن بسیار پیچیده بود و رفع خرابی آن به زمان و مهارت بسیاری نیاز داشت.
ایراد دیگر این سیستم متغیر بودن سطح کابین با طبقات با بارهای متفاوت است چون بدلیل عدم اطلاع موتور از وزن کابین (پر یا خالی بودن آن) همیشه نیروی یکسانی به موتور وارد میشود. ایراد دیگر این سیستم آسیب هایی است که در دراز مدت به موتور بدلیل اتصال ناگهانی ولتاژ وارد و باعث کاهش عمر مفید آن میشود. ضمناً این شوک در هنگام استارت آسانسور باعث نوسان ناگهانی ولتاژ میشود که نه تنها برای آسانسور بلکه برای سایر وسایل برقی مضر است. هر چند از این آسانسورها دیگر نصب نمیشود اما تعداد قابل توجهی از این آسانسورهای قدیمی در حال کارکردن هستند.
اما برای رفع اشکالات این تابلوهای رلهای بتدریج تابلوهای میکروپروسسوری وارد بازار شد. که در آن آیسیها و میکروها جایگزین رله ها شدند و با زبانهای مختلف برنامهنویسی برنامهریزی میشدند تا حجم تابلوها کوچکتر شود و تعمیرات و رفع خرابی آن توسط افراد متخصصتر اما با راحتی بیشتری انجام شود.
این نوع تابلو که به تابلوی دوسرعته معروف است تمام ایرادات تابلوهای رلهای را جز ابعاد بزرگ و پیچیدگی تابلو داراست. نصب این تابلو همچنان ادامه دارد با اینکه بدلیل تاثیرات مخرب بر ولتاژ و مصرف بالا در برخی شهرهای بزرگ در ایران ممنوع شدهاست. اما در ساختمانهایی که نیاز به پروانه پایان کار ندارند و یا در تعمیرات آسانسورهای قدیمی همچنان به دلیل قیمت پایین تر آن نسبت به تابلوهای جدید پیشنهاد میشود. با پیشرفت الکترونیک صنعتی و ارزانتر شدن اینورترها استفاده از آنها در تابلوهای فرمان آسانسور رایج شده است و کم کم جایگزین سیستمهای کنتاکتوری میشوند. کاهش تکان ها در هنگام تغییر سرعت و افزایش ضریب توان به دلیل اتصال با واسطه از طریق بانک خازنی اینورتر از مزایای تابلوهای فرمان اینورتری است که به تابلوهای درایودار شناخته می شوند. آسانسور کلمه ای فرانسوی میباشد.
ساعت : 2:38 am | نویسنده : admin
|
مطلب بعدی